Δελτίο Τύπου για ΕΦΑΠΑΞ

tapitΠραγματοποιείται καθημερινά ένας επηρεασμός της κοινής γνώμης για την υποτιθέμενη απόκλιση των εισφορών των Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε σχέση με το χορηγούμενο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) .....

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26.7.2012

Πραγματοποιείται καθημερινά ένας επηρεασμός της κοινής γνώμης για την υποτιθέμενη απόκλιση των εισφορών των Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε σχέση με το χορηγούμενο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Η υποτιθέμενη μελέτη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίθει ανακριβειών, είναι μια ενδεικτική οικονομική μελέτη που ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναλογιστική, έγινε προφανώς πρόχειρα και αποσπασματικά και δεν έλαβε υπ' όψιν την λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια των Τομέων, την σημαντική ακίνητη περιουσία τους, τις επί δεκαετίες υπερπολλαπλάσιες αποδόσεις των εισφορών ακόμη και σε σχέση με τον εκάστοτε τόκο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα κάτωθι:

• Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στον τομέα Ξενοδοχοϋπαλλήλων βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του κράτους.

• Η πλειοψηφία των Τομέων στο ΤΑΠΙΤ διαθέτουν σημαντικά αποθεματικά που παρά την αναγκαστική συμμετοχή στο PSI, συνεχίζουν να διατηρούν. (Ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων διαθέτει 320 εκ. € και μετά το PSI 160 εκ. €).

• Η μελέτη εμφανίζει Τομείς που δεν παρουσιάζουν καμία ελλειμματικότητα όπως ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων να απαιτείται μείωση του χορηγούμενου εφάπαξ λόγω δήθεν αναντιστοιχίας εισφορών και χορηγούμενου εφάπαξ και αντίθετα σε 1-2 πραγματικά ελλειμματικούς Τομείς που δεν χορηγούν εφάπαξ στον εύλογο χρόνο λόγω ανύπαρκτων αποθεματικών, σ' αυτούς να προτείνεται...αύξηση!!

• Οι "νέοι ασφαλισμένοι" (ασφαλισμένοι μετά το 1992) που στην μεγάλη τους πλειοψηφία ήδη λαμβάνουν εφάπαξ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2084/92 (Νόμος Σιούφα) – παρά τις διπλάσιες εισφορές που καταβάλλουν σε σχέση με τους παλαιούς ασφαλισμένους – θα λάβουν μειωμένο κατά 35 – 40% εφάπαξ.

• Ο Τομέας Πρόνοιας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρεται σε έναν δυναμικό τομέα της Οικονομίας, τον Τουρισμό που ανθίσταται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση να προκύψει τώρα και στο μέλλον ελλειμματικός για να απαιτηθούν μέτρα μείωσης του χορηγούμενου εφάπαξ.

• Ετησίως τα ποσά των καταβαλλόμενων εφάπαξ στους δικαιούχους καλύπτονται από τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων χωρίς να εκταμιεύεται ούτε ένα (1) €υρώ από το αποθεματικό κεφάλαιο.

Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση σε σχέση με το εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία βάσει αναλογιστικών μελετών και όχι σε αντιφατικές οικονομικές εκτιμήσεις, που δεν αναφέρουν ακριβώς τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν.

Αν οι εισφορές που καταβάλλονται ήταν μικρότερες κατά 46,63% όπως υποστηρίζεται σε σχέση με το εφάπαξ, ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έπρεπε να ήταν ελλειμματικός, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει γιατί ο τομέας όχι μόνο δεν είναι ελλειμματικός, αντίθετα είναι πλεονασματικός με σημαντικά αποθεματικά και προσόδους οι οποίες προφανώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη κατά την σύνταξη της υποτιθέμενης μελέτης.

Απαιτούμε το Υπουργείο να μας επιτρέψει άμεσα την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης σε εύλογο χρονικό διάστημα , όπως ζητάει εξ άλλου και το ΤΑΠΙΤ, που θα βασίζεται σε λεπτομερή επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, για να δοθεί η δυνατότητα οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές να καλύπτουν το αίσθημα δικαίου απέναντι στους ασφαλισμένους και οι οποίοι έχουν ήδη βάναυσα πληγεί από την ύφεση, την ανεργία και την περικοπή μισθών.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση περί οριζόντιας μείωσης όπως σκόπιμα διαρρέεται, χωρίς να ληφθεί υπ΄ όψη η πρόταση μας θα βρει αγωνιστικά απέναντι όλο τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων