Δελτίο Τύπου ΠΟΕΕ-ΥΤΕ για Ιεράπετρα

s.g.k  ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ...

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30.03.2017

 

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ


Η Εταιρεία «ΑΚΤΗ Α.Ε.» διατηρεί στην Ιεράπετρα το Ξενοδοχείο "SUNSHINE KRETA CLUB CALIMERA", που τυγχάνει η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή και έπαυσε να είναι μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας με στόχο την αποφυγή εφαρμογής της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Ν. Λασιθίου. Το αποτέλεσμα είναι να έχει απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις στο Ξενοδοχείο, εισάγοντας αμοιβές πολλών ταχυτήτων και επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυροτέρου, αλλά και δημιουργώντας περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού για τις υπόλοιπες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την Τοπική Κλαδική.

Το Κλαδικό μας σωματείο στην περιοχή, κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να συμφωνήσουν στην κατάρτιση και υπογραφή μιας Επιχειρησιακής Σύμβασης επαναρρύθμισης ουσιαστικά των εργασιακών σχέσεων και προτείνοντας την εφαρμογή των όρων αμοιβής και εργασίας στο Ν. Λασιθίου έτσι όπως προβλέπονται στην Τοπική Κλαδική.

Στην πρόσκληση της εργατικής πλευράς, η Εταιρεία δεν εμφάνισε την παραμικρή ένδειξη καλόπιστης διάθεσης επίλυσης της συλλογικής διαφοράς. Αποδεδειγμένα σε όλη τη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων έδειχνε ή προσποιούνταν πλήρη άγνοια των διαδικασιών. Η συλλογική διαφορά κατέληξε στον ΟΜΕΔ κατόπιν άρνησης διαβούλευσης της εργοδοτικής πλευράς. Κατά το στάδιο της Μεσολάβησης και Διαιτησίας αντί να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, περιορίστηκε να καταθέτει υπομνήματα εν πολλοίς ανυπόστατα και άσχετα με τις τυπικές διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και υπογραφή ΣΣΕ.

Μετά την έκδοση Διαιτητικής Απόφασης από την Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, κινήθηκε δικαστικά αποδίδοντας στις προθέσεις των εργαζομένων συνωμοσιολογικές διαστάσεις και εμφανίζοντας με την αγωγή της την προσπάθεια των εργαζομένων να ρυθμίσουν συλλογικά τις εργασιακές σχέσεις στο ξενοδοχείο περίπου ως ποινικό αδίκημα.

Αναμένοντας τα δύο μέρη τη δικαστική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, η Εταιρεία αιφνιδιαστικά, κατά τη νεκρά περίοδο, προχώρησε στη σύσταση Επιχειρησιακού Σωματείου με «πρόθυμα» στελέχη, περιορίζοντας το δικαίωμα ψήφου στα ελάχιστα, ελεγχόμενα από την ίδια ιδρυτικά μέλη και αφαιρώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από την πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων που ακόμη δεν έχουν επαναπροσληφθεί, μεταξύ αυτών τα συνδικαλιστικά στελέχη του κλαδικού σωματείου Ιεράπετρας. Στις διαμαρτυρίες του Σωματείου για τον αποκλεισμό των εργαζομένων και παρουσία μελών της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας, του Αντιπροέδρου Ν. Κοκολάκη και του Γ. Κοφινάκη, επέβαλαν τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας, καλώντας την Αστυνομία και καταγγέλλοντας παρεμπόδιση των «δημοκρατικών» αρχαιρεσιών.

Η συνέχεια θα είναι η αναμενόμενη, άμεση υπογραφή από τους εκπροσώπους του κίτρινου αυτού μορφώματος, νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ με όρους αμοιβής και εργασίας ανειδίκευτου εργάτη που θα μετακυλύει ξεκάθαρα δημόσια έσοδα, όπως αυτά των ασφαλιστικών ταμείων, κατευθείαν στις τσέπες των εργοδοτών, αλλά θα έχει και σοβαρότατες συνταξιοδοτικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, από την υποασφάλιση των καταβαλλόμενων αποδοχών. Το λόγο έχουν πλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την διαπίστωση κάθε παραβατικής συμπεριφοράς της Επιχείρησης, και φυσικά θα ελέγξουμε δικαστικά και τη νομιμότητα όσων έχουν προηγηθεί.

 

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

ΓΣΕΕ - ΑΠΟΦΑΣΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ...

Περισσότερα...

ANTI-COVID-19 - Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων...

Περισσότερα...

Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ - Δώρο Πάσχα 2020...

Περισσότερα...

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Περισσότερα...

 Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΣΕ...

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων