Δελτίο Τύπου για συνάντηση με Ειδ. Γραμ. ΣΕΠΕ

sepe

 

 

Με αφορμή την νέα τουριστική περίοδο, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ...

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10.05.2017


Με αφορμή την νέα τουριστική περίοδο, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Α. Ηλιόπουλο και συνεργάτες του, όπου αναλύθηκαν διεξοδικά οι εργασιακές σχέσεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό και επισημάνθηκαν τα σημεία αιχμής εν όψει των επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας.

Σε έναν κλάδο όπως ο Τουρισμός, που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Eπέφερε μισθολογική ανισότητα, απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους σε συνδυασμό με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, η ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με την αθρόα μετατροπή παλαιότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων να δηλώνεται ως μερικής απασχόλησης, μια ανύπαρκτη ουσιαστικά μορφή απασχόλησης στον κλάδο, καθώς και η εκτίναξη των μισθολογικών μεταβολών υπό την απειλή απολύσεων, καταδεικνύουν την παραβατικότητα και την ψευδώς δηλωμένη απασχόληση, καθώς και την ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή στον κλάδο, επιφέροντας ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Καταληκτικά το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία, ενώ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

 

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Περισσότερα...

 Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΣΕ...

Περισσότερα...

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η 15Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

Περισσότερα...

ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΜΟΣ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων