Δ.Τ. ΠΟΕΕΤ _ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

yp ergasiasΑνακοίνωση Υπουργείου Εργασίας...

04/09/2020

Μετά το κύμα απολύσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις κλείνουν άρον – άρον, δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους.

Άμεσα η διοίκηση της Ομοσπονδίας με παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να αποσαφηνιστεί το θέμα.

Με χθεσινοβραδινή λοιπόν ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι:

Όσες επιχειρήσεις κλείνουν τώρα άμεσα λόγω επιπτώσεων από τον covid – 19 (χαμηλές πληρότητες ή χαμηλό κύκλο εργασιών και πάντα εποχικές) μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου των εργαζομένων κανονικά.

Οι εργαζόμενοι – συνάδελφοι μας για το υπόλοιπο του μήνα Σεπτεμβρίου μπορούν μέσο μονομερούς δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ να κάνουν αίτηση για να πάρουν αναλογικά την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι 30/09.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως αν κάποιος απολυθεί σήμερα 04/09/2020 ο εργοδότης θα πληρώσει γι αυτές τις 4 ημέρες του Σεπτεμβρίου και τις υπόλοιπες 26 το κράτος μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, κρίνεται ως θετική αφού δεν θίγεται το δικαίωμα επαναπρόσληψης από την πρόωρη καταγγελία της σύμβασης (και καλό είναι να μην ονειρεύονται ορισμένοι εργοδότες κάτι τέτοιο) καθώς η διαδικασία των αιτήσεων επαναπρόσληψης θα γίνει κανονικά όπως ορίζει ο νόμος μέσω των οικείων σωματείων.

Ξεκαθαρίζουμε πως η προσπάθεια μας για υπογραφή Κ.Σ.Σ.Ε, αλλά και η κάλυψη όλων των συναδέλφων με αξιοπρεπές εισόδημα μέχρι τον Απρίλιο του 2021 συνεχίζεται αδιάκοπα.

Υ.Γ. Σας επισυνάπτουμε την σχετική Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας pdf1