Συνέντευξη Τύπου ΠΟΕΕ-ΥΤΕ

repotrerΣυνέντευξη Τύπου ΠΟΕΕ-ΥΤΕ για 24ΩΡΗ Κλαδική Πανελλαδική Απεργία στις 27/06/2012

 

 

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο το σχέδιο ανάπτυξης – εφιάλτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η ηγεσία του από τις 9/1/2012 με την περίφημη επιστολή προς τον τότε Πρωθυπουργό Παπαδήμο απαιτούσε την αναστολή εφαρμογής των Κλαδικών συμβάσεων και την επέκταση και ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ιδιαίτερα στην εποχική εργασία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ευελιξίας της Τουριστικής ζήτησης.

Λίγες μέρες μετά στις 14/2, τα μνημονιακά κόμματα και οι πολιτικοί εκφραστές τους, υπακούοντας στις εντολές, νομοθέτησαν τις απαιτήσεις τους, που θα οδηγούσαν υποτίθεται στην διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στην δημιουργία νέων. Τους έδωσε όμως τη δυνατότητα να μετακυλύουν ατιμώρητα το επιχειρηματικό ρίσκο της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν αρκούσε βεβαίως το 2ο Μνημόνιο, με τον Ν.4046 και την Π.Υ.Σ αρ. 6 που τους έδωσε την δυνατότητα να απαλλαγούν από τις ενοχλητικές για τους σχεδιασμούς τους Κλαδικές Συμβάσεις, προσήλθε ασμένως η Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη και με εγκύκλιο υπέρβασης των παραπάνω τους έδωσε τη δυνατότητα πρόσληψης νέων ανέργων ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας με 511€

Το δωράκι αυτό που ανοίγει δρόμους ανεργίας των επαγγελματιών, αξιοποιούν κατά κόρον αυτό τον καιρό, κάνοντας τους Επιθεωρητές Εργασίας να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού ευτελίστηκε ο πυρήνας της Εργατικής Νομοθεσίας που προβλέπει ότι ο εργοδότης δεσμεύεται από την αρχή της ίσης μεταχείρισης για ίσους όρους αμοιβής, εργασίας και ασφάλισης.

* ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μετά την περυσινή καλύτερη Τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών με αύξηση τουριστικής κίνησης και εσόδων κατά 10% οι εργοδότες λυμαίνονται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τον καταιγισμό των αλλεπάλληλων μέτρων καταρράκωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαιτώντας με βιαιότητα υποταγή στις απαιτήσεις τους ή έξοδο στην ανεργία.

Ανεξαρτήτως ισχύος των Κλαδικών Συμβάσεων έχουν ήδη απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλοντας τριτοκοσμικές αμοιβές και απασχόληση συνθηκών γαλέρας. Η πλήρης κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών (ανυπαρξία στελέχωσης, πόρων, μέσων και ενίοτε υποταγή και συμβιβασμός μπροστά σε πανίσχυρα μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα) προδιαγράφει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και τις περιορισμένες αντιστάσεις των ανίσχυρων εργαζόμενων που πειθαναγκάζονται να αποδεχτούν άνευ όρων τις εκβιαστικές απαιτήσεις τους, για να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την εργασία τους.

Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλαμβάνονται σε όλη την περιφέρεια, στην πλειοψηφία τους χωρίς οι εργοδότες να τους καλέσουν ούτε καν για λύση της ατομικής τους Σύμβασης. Αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εργασία αντιμετωπίζουν:

 

• Αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες μαθητές - ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ενώ εργάζονται με τριτοκοσμικές αποδοχές εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες.

• Ανασφάλιστη εργασία, με το ΣΕΠΕ να διαπιστώνει πλέον σε ορισμένες περιοχές ποσοστά ακόμη και 60% παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

• Πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής τους σύμβασης και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί της εποχιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της υποχρέωσης επαναπρόσληψης, όπου συνήθως δηλώνεται απασχόληση ορισμένου χρόνου λίγων ωρών αντί της ωμής πραγματικότητας της σύγχρονης δουλείας 10 - 12 ωρών εργασίας 6 ή 7 ημερών την εβδομάδα.

• Υπεξαίρεση αποδοχών κάθε είδους με άτυπες διαδικασίες ή ταχύτατη σύσταση ενώσεων προσώπων εργοδοτικών ανδρείκελων που δεσμεύουν εκατοντάδες εποχιακό προσωπικό σε επιχειρησιακές συμβάσεις με όρους και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη.

 

Στους δημοφιλείς Τουριστικούς προορισμούς παρατηρείται ποικιλία διαφορετικών επιλογών και στρατηγικών από τους εργοδότες:

Στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις, η καθυστέρηση καταβολής μισθοδοσίας και η ανασφάλεια των εργαζομένων, όχι μόνο εξ' αιτίας των 21 Ξενοδοχειακών μονάδων που έβαλαν λουκέτο, αποτέλεσμα της υποβάθμισης του Κέντρου της Αθήνας που επικαλούνται οι εργοδότες, αλλά και εξ' αιτίας των τιμών, των υποβαθμισμένων υπηρεσιών, των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων – εξοπλισμών , της ανυπαρξίας σύγχρονου μάρκετινγκ, των υψηλών ενοικίων κ.α.

Στην Ρόδο επικρατεί η απόλυτη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με το Κλαδικό Σωματείο το 95% των επιχειρήσεων οφείλουν αποδοχές σε πολλές περιπτώσεις από την έναρξη της τουριστικής περιόδου οδηγώντας στην απόγνωση τους εργαζόμενους.

Στην Κρήτη αντίθετα εστιάζουν στην ταχύτατη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος μετά και την καταγγελία των εκεί τοπικών Κλαδικών Σ.Σ.Ε, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να αποδεχτούν συμβάσεις πλήρους απορύθμισης των όρων απασχόλησης και αμοιβής που στοχεύει στην εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή.

Στην πολύπαθη Κέρκυρα που από διετίας πρώτη βιώνει τα κύματα απολύσεων και ανασφάλιστης εργασίας αποδομείται ταχύτατα η απασχόληση σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Στην Χαλκιδική τέλος των γεμάτων Ξενοδοχείων αυτή τη περίοδο, οργιάζουν η μαύρη και εκ περιτροπής εργασίας και η διαχρονική καταστρατήγηση εφαρμογής των Κλαδικών Συμβάσεων.

Οικογενειακά δράματα εκτυλίσσονται με τους 250 πρόσφατα ανέργους του Γερακίνα beach και 120 άλλων, μικρότερων μονάδων από τις οφειλές παλαιότερων αποδοχών, αποζημιώσεων κ.λπ. αλλά και το αποτέλεσμα των βίαιων εργοδοτικών πρακτικών στο Πόρτο Καρράς όπου ο μεγαλοεργολάβος – Ξενοδόχος οδήγησε σε εκ περιτροπής εργασία- εξόντωση μιας (1 !!!) ημέρας την εβδομάδα το προσωπικό του Καζίνο και τους εκπροσώπους τους παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματα του 2011 και απειλεί από τον Οκτώβριο για λουκέτο στις περισσότερες δραστηριότητες του γιγαντιαίου συγκροτήματος.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ – ΖΑΧΑΡΩΔΗ

Στο χαοτικό περιβάλλον των επισιτιστικών Επιχειρήσεων επικρατεί εργασιακή ζούγκλα από διετίας. Βασιλεύει ο νόμος του ισχυρότερου, οι εργαζόμενοι είναι πλήρως παραδομένοι στις διαθέσεις των εργοδοτών που ουδέποτε εφάρμοζαν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το τραγελαφικό περιστατικό από μεγάλη επισιτιστική μονάδα στη Λάρισα όπου ζητήθηκε διερευνητικά από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία και ασφάλιση στο Βουλγαρικό ΙΚΑ, για ευνόητους λόγους εισφοροδιαφυγής!!!

Σ.Σ.Ε

Πρώτοι από όλους κατήγγειλαν οι Ξενοδόχοι τις κλαδικές μας Συμβάσεις αδικαιολόγητα και καταχρηστικά και τους ακολούθησε ο Επισιτισμός και τα Ζαχαρώδη με μόνο στόχο να τελειώνουν μια και καλή με τις Κλαδικές, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις που εγγυούνταν την σίγουρη διαφωνία των συμβαλλόμενων.

Η καθιέρωση τριτοκοσμικών αποδοχών των εργαζόμενων σχετίζεται με τις επιδιώξεις τους για προσφορά ανταγωνιστικών πακέτων σε σχέση με τους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς εκτός Ευρωζώνης (Τουρκία, Κροατία κ.α).

Οδηγήσαμε τον μεταξύ μας διάλογο στις υπηρεσίες μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, γιατί οι τραγελαφικές απαιτήσεις τους δεν άφηναν σοβαρό έδαφος διαβούλευσης μεταξύ μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις απαιτήσεις των Ζαχαροπλαστών για μειώσεις 50-70% και μετατροπή των ειδικευμένων τεχνιτών του κλάδου σε ανειδίκευτους εργάτες.

Οι Ξενοδόχοι παρά τα όποια βήματα υπαναχώρησης στα θεσμικά, επιζητούν ακόμη μεγάλη οριζόντια μείωση μισθών. Η συνέχεια θα δοθεί την Τρίτη 26/6 όπου ελπίζουμε οι εργοδότες να τιθασεύσουν την βουλιμία τους.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι η μοναδική μας προσέγγιση είναι μια συμφωνία αξιοπρεπούς επιβίωσης των εργαζομένων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας που θα συντελέσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ξεκινάμε την Τετάρτη 27 Ιούνη με 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και θα κλιμακώσουμε όσο θα πλησιάζει η μετενέργεια των συμβάσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία στην Εργασία και τον Τουρισμό είναι επείγουσα ανάγκη να διορθώσει άμεσα πολλές από τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, να προστατεύσει τους ασθενέστερους από την εξαθλίωση και να αποφύγει να ταυτιστεί με τα διαπλεκόμενα μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα.

Ελπίζουμε να μας εκπλήξουν ευχάριστα αλλά προς το παρόν οι εργοδότες μαζί με την βουλιμία για εξασφάλιση περισσότερων κρατικών κινήτρων και ενισχύσεων οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα τον κόσμο της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό απέναντι στη βιαιότητα των εργοδοτικών διαθέσεων και πρακτικών επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα και της επιθετικής αντιπαράθεσης ως προϋπόθεση επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η υποταγή και ο εφησυχασμός είναι βέβαιο διαβατήριο ανεργίας.

Οι εργοδότες είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη δημιουργία συγκρουσιακού περιβάλλοντος στον Τουρισμό στη δεδομένη κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Θέλουμε να τους καταστήσουμε σαφές ότι κάθε Ευρώ που αφαιρούν από τους εργαζόμενους δεν έχει μόνο συνέπειες στην επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους αλλά φέρνει και πιο κοντά την κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων και της Οικονομίας, αλλά και την κοινωνική έκρηξη.


Εμείς συμμετέχουμε, προτείνουμε και διεκδικούμε χωρίς να απεμπολούμε κανένα δικαίωμα μας, οι εργαζόμενοι είναι ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, γιαυτό πρέπει να εισπράττουν αυτό που τους αντιστοιχεί μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ

ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων